Tabáni István Rajongói Portál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

______

 

Névnap és dátum script

 

 

Rajongók
Indulás: 2009-11-27
  

Apropó Tabáni - Írások
Apropó Tabáni - Írások : "Összművészeti crossover" a Kabaré 24-ben! - hirextra.hu - 2010.11.07.

"Összművészeti crossover" a Kabaré 24-ben! - hirextra.hu - 2010.11.07.

  2010.11.08. 07:24


Igazi kuriózum a Kabaré24-ben! Ismert művészek, médiaszemélyiségek képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás a színházban. A páratlan kezdeményezésről Venyige Sándort, a tárlat egyik ötletgazdáját kérdeztük.

Hogyan fogalmazódott meg benned egy ilyen kiállítás létrehozása?

Ez nem egyedül a saját szellemi termékem, Filep Anitával karöltve találtuk ki. A színház ma már nemcsak a színjátszás helye, hanem valamivel több. Ez a tendencia Európában. A színészek, zenészek és médiaszemélyiségek is lehetnek sokoldalúak, ebből adódóan kortárs képzőművészek.

Ezek az emberek többnyire a pódiumról, a színpadról váltak ismertté, akkor miért ne lehetne ugyanebben a közegben megmutatni a másik arcukat is? Célunk, hogy megmutassuk a közönségnek a művészek ezerarcúságát és azt, hogy a színészet, már nemcsak a színpadon való játékot jelenti, vagy éppen a képzőművészet nem csak a kiállítótermek ritkasága. Ezek az emberek komplex művészeti értékeket hordoznak.

Hogyan gyűjtöttétek össze a tárlatban látható műveket? Több olyan színész munkái is láthatók, akik ma már nem élnek.

Nagyon nehéz munkával. Tudtuk kik azok, akikben megvan az alkotókészség, aztán egy abszolút szubjektív válogatás keretében döntöttük el mely alkotások lesznek a kiállítás részei.

Hogyan gyűjtöttük össze az elhunyt művészek munkáit? Például Agárdy Gábor özvegye Borika néni, nagyon kedves és segítőkész volt, támogatta az ötletünket, így Agárdy műveit rajta keresztül sikerült megszereznünk. De ugyanilyen készséges volt a Nemzeti Színház, aki Darvas Iván hagyatékait kezeli.

Agárdy Gábor ikonfestményei kuriózumnak számítanak, van is egy érdekes történet, hogy ő hogyan kezdte el űzni az ikonfestést. Amikor az Egri Csillagok című filmet forgatták 1968-ban, az egyik robbanásos látványelem maradékaként, egy félig kiégett hordódarab került Agárdy kezébe. Megkérte Várkonyi Zoltán rendezőt, hogy hadd vigye el azt, mert valami nagyon megfogta a fadarabban.

Erre a hordódarabra készült az első ikon. Ez egy fantasztikus posztmodern performance, hogy valaki egy ilyen helyzetből el tud indulni, egy másik zseniális pályán.

Milyen műfajú alkotásokat láthat a közönség a Kabaré 24-ben?

Till Attila például sportcipőkből készült montázsát ajánlotta fel a kiállításra, Boros Lajos a saját magáról alkotott képét Photoshop segítségével egy kép formájában fogalmazza meg.

Tabáni István festménnyel készült, hiszen amellett, hogy kiváló énekes, remek képzőművész is. Kiss Tibi a Quimby zenekar énekese, kifejezetten a tárlat számára készített három képet, Verebes István ugyancsak a saját festményeivel készült.

Hála Istennek a színészek nagyon odaadóak voltak és egytől egyig támogatták ezt az ”összművészeti crossovert.”

Az együttműködés a Kabaré 24-el egyszeri alkalom, vagy a jövőben is várható hasonló kulturális rendezvény a színház berkein belül?

Valószínűleg a közös munka sokáig fog tartani. Nem titkolt célja Verebes István igazgatónak, hogy bizonyos keretek között változtatni szeretne a Kabaré 24 eddig megszokott arculatán, stílusán, talán ideológiáján is. Ebben szeretnénk partnerek lenni, és támogatni őt.

Azt szeretnénk, hogy a fiatalok is szívesen járjanak kabaréba és kedveljék meg ezt a műfajt, hiszen kabaréra mindig szükség volt, és szükség lesz a jövőben is.

 

 

 

 

 Tabáni István Rajongói Portál

Szerkesztők:

Zsike: kleckererzsi@gmail.com

Lina: [Mail] [MSN]

Dádó: [Mail; MSN]

A szerkesztésben a segítséget köszönjük minden Kedves Rajongónak, az interneten megjelenő cikkekkel, képekkel, videókkal kapcsolatban.

Ajánlott böngésző: [Mozilla Firefox] [Google Chrome] [Songbird]

Ajánlott képernyőfelbontás: >1024*768

Tárhely: [Gportal]

Indulás: 2009. November 27.

 


SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.