Tabáni István Rajongói Portál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

______

 

Névnap és dátum script

 

 

Rajongók
Indulás: 2009-11-27
  

Apropó Tabáni - Írások
Apropó Tabáni - Írások : X-Faktor: nem álom a világsiker - blikk.hu - 2010.02.17.

X-Faktor: nem álom a világsiker - blikk.hu - 2010.02.17.

  2010.02.17. 08:38


X-Faktor: nem álom a világsiker

BUDAPEST–LONDON – Megtörténhet a csoda! Magyar tehetségkutató győztese is beléphet a nemzetközi sztárok közé, és építhet világkarriert!

Ahogy tette ezt Leona Lewis (24), a brit X-Faktor harmadik szériájának győztese, aki debütáló nagylemezéből azóta hétmillió példányt adott el, s első angolként felkerült az amerikai Billboard listájának élére. Leona ma már fogalom a nemzetközi zenei világban, pedig ő is úgy kezdte, ahogy bármelyik, magában tehetséget érző honfitársunk kezdheti az RTL Klubon ősszel induló X-Faktorban.

– Simon Cowell, az X-Faktor atyja tervei szerint 2011-ben megvalósítja az első amerikai versenysorozatot, s már szervezi a nemzetközi szuperdöntőt – mondta a Blikknek Herman Péter, a műsor producere, aki azt is elárulta, jelenleg is Londonban folynak a tárgyalások Cowell-lel a hazai széria részleteiről. – A különböző országok X-Faktor-győztesei, köztük a legjobb magyar is, Las Vegasban mutatkozhat majd be, ami szinte garancia a nemzetközi karrierre.

Már csak az első lépést kell megtenni! A hazai tehetségkutatók történetének talán legnagyobb szabású vállalkozása, az Angliában hat éve sikerrel futó X-Faktor „honosítása". A jelentkezés a héten indul, ahova Herman Péter mindenkit szeretettel vár, aki tud, vagy képes hamar megtanulni énekelni. A győztes nyereménye egyelőre havi egymillió forint egy éven át, ami biztosítja azt, hogy az újdonsült sztárjelölt egy évig csak karrierjére összpontosíthasson. Mindez még további díjakkal egészül ki az őszi startig. (A brit X-Faktor fődíja kereken egymillió fontos, vagyis mintegy 310 millió forintot érő lemezszerződés volt.)

Az X-Faktor zsűrijének munkája rendhagyó lesz a korábbi tehetségkutatókhoz képest. A háromtagú ítészcsapat ugyanis nemcsak értékel, pontoz, és döntőbe juttat, hanem a már bejutott versenyzők felkészítésében is tevékeny részt vállal. Három kategóriában hirdetnek versenyt, a 16– 24 év közöttieknek, a 24 éven felülieknek, valamint a énekegyüttesek – a zsűri egy-egy tagja később ezen kategóriák versenyzőinek lesz a mentora.

– Úgy kell ezt elképzelni, ahogy egy színművészeti vagy táncművészeti főiskolai felvételit – avatott be a producer. – A felvételi bizottság ott is eleinte a zsűri szerepét tölti be, de később a bejutottak tanáraivá, mestereivé lépnek elő. Ehhez mérten a zsűritagok a magyar zenei és zenés színházi szakmából kerülnek ki. Tárgyalások már folynak, de neveket egyelőre nem mondhatok – titkolózott Herman Péter.

A X-Faktor valójában a nevében hordja lényegét – ez a tehetségkutató olyan embereket keres, akikben megvan az a plusz, az a megmagyarázhatatlan faktor, ami a sztársághoz vezet. A brit, az olasz, az indiai, a spanyol vagy a holland változatban feltűnt tehetségek közül ma már többen nemzetközi hírnévre tettek szert.

De vajon van-e létjogosultsága egy újabb, még az eddigieknél is nagyobb kaliberű versenynek idehaza? – A kérdés pesszimista, én azonban optimista vagyok – mondta Herman Péter. – 15 millió magyar ember él itthon és a környező országokban, ráadásul a magyar nép tele van tehetségekkel. Ne felejtsük el, hogy mi nem az új Michelangelókat vagy zongoristazseniket keressük, hanem azokat az embereket, akikben akár csak egy kicsivel több van, mint a társaiban.
 

Az X-Faktorhoz nem elég egy gyönyörű hang vagy egy kivételes hangszeres tudás. Ez a tehetségkutató olyan előadókat keres, akikben megvan a sztárrá válás minden ígérete, a külső megjelenés, a színpadképesség és nem utolsósorban az a magabiztosság és kisugárzás, ami képes rajongók millióit rabul ejteni. Kérdés, vajon a korábbi hazai versenyek eddigi nyertesei, például Tabáni István csodálatos hangján kívül, színpadi megjelenésből, vagy tánctudásból hogy vizsgázna a válogatásokon.

Számokban

Az eredeti brit változat 2004-ben indult, a 6. széria döntője tavaly december 21-én volt. Az első évadban 50 ezer jelentkező volt, legutóbb 182 ezer. Az első adásokat átlagosan 6,9 millióan nézték esténként, míg ez a nézettség a tavalyi szériára elérte az átlagosan 13,1 milliót. Az X-Factort több ország csatornái is átvették, többek közt Dániában, Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Kolumbiában és Indiában is volt válogatás.
 

Jó zenét kell írni nekik

Geszti Péter (45) reklámszakember, dalszövegíró és énekes szívesen látja az újabb és újabb tehetségkutatókat a képernyőn.

– Örülni kell, ha a kereskedelmi televíziók ezekkel a műsorokkal a valódi értékekre és tehetségre helyezik a hangsúlyt – vélte. – Az eddigi tehetségkutatók sikere is azt mutatja, van létjogosultsága ennek a műfajnak még ebben a kis országban is. Hogy mennyire tudnak majd az itt felbukkanó tehetségek érvényesülni?

A legfontosabb kérdés, vajon megtalálják-e a saját hangjukat, stílusukat, és azokat a zeneszerzőket, szövegírókat, akikkel fejlődni, érvényesülni tudnak. És persze hogy ez az igen szerény körülmények közt működő hazai zeneipar meg tudja-e teremteni nekik a szükséges hátteret – vélte Geszti.
 

Az első magyar elbukott

A brit X-Faktornak az Edinburghben élő Nagy Krisztina (21) volt az első magyar jelentkezője, a 6. szériában indult és képernyőre is került. Igaz szereplése finoman szólva felemásra sikerült. Krisztina egy Shakira-számmal próbálta meg elbűvölni a zsűrit, de az előadás kissé hamisra sikeredett, így az ítészeknek inkább a nevetéstől szökött könny a szemébe. Simon Cowell némi grimaszolás után félbeszakította a produkciót, és elküldte a lányt, aki megtörten vonult le a színpadról. Utóbb elismerte: nem így tervezte a fellépést.
 

 

 

 

 

 Tabáni István Rajongói Portál

Szerkesztők:

Zsike: kleckererzsi@gmail.com

Lina: [Mail] [MSN]

Dádó: [Mail; MSN]

A szerkesztésben a segítséget köszönjük minden Kedves Rajongónak, az interneten megjelenő cikkekkel, képekkel, videókkal kapcsolatban.

Ajánlott böngésző: [Mozilla Firefox] [Google Chrome] [Songbird]

Ajánlott képernyőfelbontás: >1024*768

Tárhely: [Gportal]

Indulás: 2009. November 27.

 


SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.