Tabáni István Rajongói Portál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

______

 

Névnap és dátum script

 

 

Rajongók
Indulás: 2009-11-27
  

Apropó Tabáni - Írások
Apropó Tabáni - Írások : Csillag születik 2. - csillaglexikon - www.kulturpart.hu - 2009. december 25.

Csillag születik 2. - csillaglexikon - www.kulturpart.hu - 2009. december 25.

  2009.12.25. 15:26

Csillag születik 2. - csillaglexikon

A csillagok állásának fontosságát nemcsak a napi horoszkóp, az állatövi jegyek bizonyítják. A különféle méretű, színű, elágazású csillagok vallások szimbólumai, de uralkodók, hírességek jelképei is; ragyogásukkal erőt, különlegességet sugároznak viselőjükre. A karácsonyi csillagdíszek mellé számba vettünk még néhány csillag-csillogást.

Csillagképek
A csillagképek közül a tizenkét állatövi jegy elnevezése még babilón időkből származik. Az évszázadok során mindenféle megegyezés nélkül azonban újabbnál újabb csillagképek születtek, amíg számuk a több százat is megközelítette. 

Ennek a zűrzavarnak igyekeztek véget vetni, amikor az égbolt csillagképeit hivatalosan és egyértelműen nyilvántartásba vették. 1922 óta a Nemzetközi Asztronómiai Unió 88 csillagképet ismer el hivatalosan.

Betlehemi csillag
Amikor Kisjézus megszületett, keleti csillagjósok keresték fel az újszülöttet. „Láttuk felgyulladni a csillagát és eljöttünk, hogy ünnepeljük őt...” A szép bibliai történettel csak annyi a bökkenő, hogy Jézus lehetséges születési évét időközben az időszámításunk előtti 7. vagy 4. évre teszik. Az útmutató csillagként beazonosított Halley-üstökös viszont csak az i. e. 12. év októberétől az i.e. 11. év februárjáig volt látható az égbolton.

Ünnepi csillagállás
Január hatodikán a háromkirályok eljövetelét ünnepeljük. A 16. századtól kezdve élt az a szokás, hogy a szegényebb gyerekek háromkirálynak öltözve jártak ajtóról ajtóra, hogy élelmet kéregessenek a módosabb parasztoktól. Mielőtt a háromkirályok továbbállnak, egy cédulát hagynak az ajtónkon a mindenki számára ismert áldomással: 20*G+M+B+09
A hiedelmekkel ellentétben a három betű nem a három király keresztnevének a kezdőbetűjét takarja, hanem a latin ’Christus Mansionem Benedicat’ (Isten áldása erre a házra) szavak betűit fedik. Ez régen a rosszat volt hivatott elűzni, ma Isten áldását hozza a házra és lakóira, és óvja őket a bajtól.


A Dávid-csillag
A két háromszögből álló csillag Dávid királyról kapta a nevét, és az Isten és ember közti jelképes kapcsolatot ábrázolja. Az ember élete Istentől való (lefelé mutató háromszög), és az ember Istenhez is tér vissza (felfelé mutató háromszög), illetve a csillag háromszögei Izrael tizenkét törzsét jelenítik meg. Hat ága háromszög a teremtés hat napjára is utal. A középen lévő nagy hatszög az utolsó napot szimbolizálja. A hexagram az ókortól kezdve közkedvelt dekorációs elem volt a nemzsidók körében is, csak a 14. századtól található meg kiemelten a zsidó misztikusoknál talizmánként. A Dávid-csillag általánosan közismertté sajnálatos módon a náci birodalomban vált, hiszen a nürnbergi törvényeknek megfelelően minden zsidó köteles volt viselni a sárga csillagot megkülönböztetésképp. A II. világháború után a Dávid-csillag 1948-ban az újonnan létrejövő Izrael állami zászlóját díszíti.

Ötágú vörös csillag

Az ötágú vörös csillag ma a kommunista vagy szocialista ideológia szimbólumaként ismert. Az öt kontinens népének felszabadítását és az osztálynélküli társadalom megvalósulását hivatott kifejezni. 

Így a vörös csillag gyakran a kommunista és a szocialista országok zászlómotívuma, dísze, viszont nem minden esetben piros. Általánosítani sem érdemes: a vörös csillag nem mindig utal kommunista meggyőződésre – erre jó példa Kalifornia zászlaja is.

Arany csillag
„A Szovjetúnió Hőse“ arany csillaga az egykori szuperhatalom legmagasabb kitüntetése volt. A kitüntetést 1934-től ítélték oda, először a Cseljuskin nevű jégtörő hajótörést szenvedett legénységének megmentésében közreműködők kapták jutalmul. 

Az Arany Csillag már ekkor számos konfliktus okozójává vált: vita alakult ki ugyanis arról, hogy a Lenin-rend, vagy „A Szovjetúnió Hőse” kitüntetés számítson-e nagyobb elismerésnek. 

Sztálin ezt a problémát is a maga pragmatikus módján oldotta meg: rendeletben kötötte meg, hogy a Lenin-fokozathoz automatikusan járjon a másik elismerés, az Arany Csillag is. A hollywoodi csillagok

A sztárok számára egészen különleges emléket állítanak a Walk Of Fame 18 blokkból álló los angelesi promenádján. 

Ez egy kisebb galaxissal vetekedve 2388 csillagot vonultat fel. A kitüntetett tevékenységi területének szimbólumán kívül minden csillag vörös márványába felvésik a művész nevét. Az USA csillagos zászlaja
A zászlót magát hét piros és hat fehér csík alkotja, ezek a 13 alapító államot jelképezik. A bal felső sarokban található mező kék alapon 50 fehér csillaggal a szövetségi államok számának felel meg. A jack-nek is hívott zászlón a piros, fehér és kék színek is jelentéssel bírnak: a fehér az ártatlanság, a piros a bátorság és ellenállás, a kék az éberség, állhatatosság és igazságosság színe.
 
1777 óta él hivatalosan ez a zászló, bár 1813-ban, amikor Francis Scott dala, a ’Star Splanged Banner’ megszületett, még csak 15 csillaggal lengette a szél. Ez maradt a zászló himnusza is, amely az 1931-es kongresszusi törvény értelmében a szövetség hivatalos himnuszává vált. Egy rendelkezés alapján minden csatlakozó állam csillagát július 4-én, a Függetlenség Napján veszik fel hivatalosan a szövetségbe és egyben a zászlóra.

  

 

 

 

 Tabáni István Rajongói Portál

Szerkesztők:

Zsike: kleckererzsi@gmail.com

Lina: [Mail] [MSN]

Dádó: [Mail; MSN]

A szerkesztésben a segítséget köszönjük minden Kedves Rajongónak, az interneten megjelenő cikkekkel, képekkel, videókkal kapcsolatban.

Ajánlott böngésző: [Mozilla Firefox] [Google Chrome] [Songbird]

Ajánlott képernyőfelbontás: >1024*768

Tárhely: [Gportal]

Indulás: 2009. November 27.

 


SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.