Loncika - Gulyásfőző verseny Gyöngyösön
2013.09.29. 08:19
Gulyásfőző verseny Gyöngyösön
Nagyon szép időnk volt, kívánni sem lehetett volna szebbet. A busz jó óra alatt ért le Gyöngyösre. Gyöngyös belvárosa nagyon hangulatos, tele felújított régi házakkal. A belvárosban kirakodóvásár, italos és ételes standok fogadták a látogatókat. A gulyásfőző verseny csapatai az egyik utcában állították fel főzőhelyeiket meg sátraikat. 35 csapat indult a versenyen, ki kisebb, ki nagyobb kondérban főzte a gulyáslevest meg a pörköltet. Benke Laci bácsi meg 2 másik férfi volt a zsűri. Délután 2-kor kezdődött a főzés, 5 órától lehetett vinni az elkészült ételt a zsűri elé. 2 órakor Benke Laci bácsi tartott egy eligazítást a színpadon a versennyel kapcsolatban. Vicceskedett is közben.
Istvánék az 1-es sorszámot kapták, a Diórádió sátra volt a legelső sátor az utcában. Több rádiós is ott volt a csapatban, volt aki még a gyerekét is elhozta. Katona úr nagyon szakszerűen látott neki a főzésnek, az alapanyagok előkészítésének, adagolásának. István kapott egy zöld pólót, amit magára húzott. A rádiósokon is ilyen zöld póló volt, sőt még a gyerekeiken is. István időnként telefonon bejelentkezett a Diórádiónál, hogy hol tart a főzéssel. István először a zöldségeket aprította fel, majd Katona úr összekeverte a krumpligombóc hozzávalóit, amiből István és a stábtagok rengeteg kis gombócot formáztak. A leves fő alkotóanyaga szürke marhából és ököruszályból állt. István szorgalmasan kevergette a levest egy evezőlapáthoz hasonlító fakanállal, segített a hozzávalók levesbe tételében. Kevergetés közben egyszer dalra is fakadt egy O sole mio erejéig.
Közben mi megtekintettük a kirakodóvásár termékeit, ettünk, ittunk, fagyiztunk, végigjártuk az „ellenfelek” főzőhelyeit, megnéztük a műveiket. A színpadon népi együttesek – táncosok, zenekarok szórakoztatták a nézőket. A műsor Székelyföld gyöngyszemei címmel ment, Erdélyből érkeztek a csoportok. Miközben István gulyása készülgetett, a csapat gyümölcsös kosárral, borral, díszes kulaccsal és kolomppal díszítette fel az asztalt.
A levesbe belekerült a krumpli, majd a legvégén a krumpligombóc, amit István rakosgatott a gulyásba. Az elkészült műből egy kis állványos bográcsban vitt István kóstolót a zsűrinek. Aztán István egy nagy merőkanállal elkezdte porciózni a levest. Jó hosszú sorban álltak a kóstolásra várók, István meg szépen, komótosan adagolta a gulyást. Finom házi kenyér is járt a leves mellé. Végül István és a stábtagok is leültek enni. ¾ 7-kor kezdődött el az eredményhirdetés. Istvánék elég elöl végeztek, egy szép serleget, a Magyar Fehér Asztal Lovagrend díját kapták. Gratuláltunk Istvánnak, aztán rohantunk a buszállomásra. A busz kis kerülővel, kicsit hosszabb útvonalon este 9-kor ért Pestre.
|